onsdag 22. mars 2017

Bærekraftig utvikling (Fredrik)

i den bærekraftige utvikling er det mange faktorer som spiller inn, naturmiljø, økonomi og det sosiale. Som f.eks. å tenke over hvor mye plast vi bruker og kaster, hvor mye strøm vi bruker, hvor mye mat vi kaster.


Hjemme hos oss kildesorterer. I har egen bioavfall kurv, papp og papir, og annet som plast og sånne ting men vi har ikke metall og glass. Vi kaster ikke så mye mat fordi vi har hund men det blir en god del mat som blir kastet selv om. Best før står at til den datoen har produsenten en garanti for at varen holder seg til da.

Tørrvarer og hermetikk holder lenger enn varer som f.eks melk. Slike varer merkes med best før lapp + dato, det er som oppbevares uåpnet og ser normale ut.



Mat varer som fisk, kjøtt og kylling merkes med siste forbruksdata. Disse varene holder ikke like lenge som best før. Disse varene er mulig farlig etter at den er gått ut på dato, det kan forsake at du blir mat forgiftet og syk. 



Vi plukker!


I dag har vi plukket søppel her i Horten, vi plukket søppel rundt Holtan skolen det var veldig mye søppel i starten men det ble bedre mer utover slutten, jeg Nasim og Henrik plukket sammen og det var ikke det morsomste jeg har vært med på men det må til, jorda går sakte under etter jo mer søppel vi kaster i naturen og ikke resirkulerer. Det er trist hvor late folk er når det er en søppelkasse rett ved siden av søppelet, når vi hadde plukket søppel i 2 timer samlet vi oss også spurte vi hvor mye rest avfall det kommet til å bli vi hadde 6-7 halvfulle søppelsekker og vi tippet ca 25% kommet til å være rest avfall men når vi fikk sortert det var det bare 1 bærepose med restavfall. Det var 2 helt fulle sekker med bare myk plast. Mange dyr dør av akkurat det (mykplast/plast). Folk sier at hvis vi fortsetter og kaste så mye plast i vannet/havet kommer det til å være like mye fisk som plast i havet om ca 50 år! Vi fant ut at det er mest plast som blir kastet ute i område rundt Holtan vi vet ikke om det er like mye plast på stranda, en eller to andre klasser skal ned til stranda og plukke søppel litt senere.





2 kommentarer: